In de Achterhoek op de Lochemse berg hebben we in 2018 een totaal (tuin)ontwerp gemaakt. De wens om een aangekocht stuk grond te betrekken bij de bestaande kavel en het als een geheel te ontwerpen is volledig geslaagd. Er is een geheel nieuwe tuin ontstaan die past bij de villa en naadloos overgaat in het landschap. Tot in het laatste detail is deze tuin uitgewerkt, waardoor we tijdens de aanleg in 2019-2020 niet voor verrassingen zijn komen te staan.
Maand: maart 2022
Geslaagde tuinmetamorfose van een kleine stadstuin
Mariejanne Vorenholt van Tuinontwerpbureau PiTT stelt zich voor in het nieuwste LAREN! Magazine editie 13
In de nieuwste editie van LAREN! magazine, vertelt tuinarchitect Mariejanne Vorenholt over haar tuinontwerpbureau PiTT tuinen. In dit interview vertelt Mariejanne over haar werk als tuinarchitect.
PiTT Tuinen: Puur in TuinarchitecTuur
Vier jaar geleden kwam Mariejanne Vorenholt aan de Rossweg in Laren wonen: “We waren op zoek naar rust en ruimte en hebben dat hier gevonden”. Vanuit haar (verbouwde) boerderij in Groot Dochteren werkt Mariejanne sinds begin vorig jaar met haar eigen bedrijf PiTT tuinen aan diverse opdrachten op het gebied van tuin- en landschapsarchitectuur.
Haar roots liggen in Groningen, maar na haar opleiding Tuin- en Landschapsarchitectuur aan de Internationale Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp kwam ze uiteindelijk in Arnhem terecht. Na jarenlang in hartje Arnhem te hebben gewoond was de tijd aangebroken om, net als in haar jeugd, weer dichtbij de natuur te leven. Mariejanne en haar partner zijn na een zoektocht neergestreken in Laren. “De combinatie van het agrarische landschap, de coulissen, de bossen en de landgoederen; dat maakte dit voor ons de ideale plek.”, vertelt Mariejanne.
Verbinding met de praktijk
“Groen loopt als een rode draad door mijn leven. In Groningen woonden we in het buitengebied. Als kind had ze al liefde voor groen. Toen ik een jaar of 12 was had ik mijn eerste broeikas. Hier deed ik mijn eerste ervaring op met kweken van planten. Ik ben na het basis onderwijs naar de Middelbare Tuinbouwschool gegaan, een logische stap. Ik heb veel werkervaring opgedaan bij hoveniers en kwekers, waardoor ik feeling met de praktijk heb.”, vertelt Mariejanne. Haar ervaring bij hoveniers gebruikt ze om in haar tuinontwerpen de praktische toepassing niet uit het oog te verliezen. “Het maken van een goed ontwerp is één ding, maar het aanleggen van het ontwerp conform de bedoeling is de belangrijke tweede stap”.
Het beste uit de plek halen
Tijdens het schetsproces om tot een ontwerp te komen neemt Mariejanne diverse aspecten mee: de architectuur van het gebouw, de plek (in het landschap) en natuurlijk de wens van de klant. “ Ik probeer uit elke plek het beste te halen; ontwerp tuinen die prettig in gebruik zijn en goed functioneren .” Een tuinontwerp van Mariejanne is een doordacht plan, waarin keuzes onderbouwd zijn. Mariejanne is niet uitsluitend architect die vanaf papier en met de computer werkt, maar staat graag zelf met de ‘voetjes in de klei’ om tot het beste resultaat te komen. Kenmerken van de ontwerpen van Mariejanne zijn: structuur en samenhang, evenwicht tussen groen en de harde materialen, eenvoud en elegantie met een duidelijke lijnvoering. Inspiratie haalt ze uit architectuur, ze bezoekt graag bijzondere plekken in binnen- en buitenland. Tevens houdt ze de ontwikkelingen bij op het gebied van nieuwe materialen en nieuwe soorten planten.
Stijlkenmerken
PiTT tuinen werkt voor diverse opdrachtgevers, waaronder particulieren, bedrijven en (zorg)instellingen. “ Mijn ontwerp heeft altijd een duidelijke relatie met de opdrachtgever, woning en de omgeving. Dit maakt elke tuin uniek en hierdoor zijn al mijn ontwerpen maatwerk.”, vertelt Mariejanne. “Ik ontwerp voor iedereen: grote en kleine tuinen. Dat maakt het werk voor mij afwisselend en uitdagend. Ik denk in creatieve oplossingen en mogelijkheden. Ook als je een probleem hebt in je tuin, denk ik graag mee om tot de gewenste oplossing te komen!”.
In de toekomst wil Mariejanne bij haar boerderij aan de Rossweg een stijlvolle tuin creëren. Hier kunnen klanten ideeën opdoen.”
Tuinontwerp kavel Lochemse Berg in volle gang!
Ontwerpproces in volle gang!
Het jaar 2019 is voor bureau PiTT goed begonnen. Mariejanne Vorenholt gaat een nieuw tuinontwerp maken voor een vrijstaande villa op een ruime kavel op de Lochemse Berg in de Achterhoek. Het is een unieke locatie met de overgang van bos naar weidelandschap met diverse hoogteverschillen.
De ontwerpopgave heeft betrekking op het ontwerpen van een totaalplan van de gehele tuin, waarbij een aangekochte kavel betrokken wordt. De villa en de omliggende tuin dienen elkaar te versterken en als een eenheid te worden ervaren. Daarnaast dient de tuin als natuurlijke overgang naar het omringende landschap. Het genieten van zowel het wonen als het buitenleven staat in het tuinontwerp centraal, waarbij het geheel past in de landschappelijke context.
Een mooie uitdagende opdracht om groene dromen werkelijkheid te laten worden!
Tegels eruit, plant erin!
Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige, gezonde maar vooral een groene samenleving! ‘Een stenen, onderhoudsvrije tuin is een modetrend, welke door media in stand wordt gehouden. We zijn er ook aan gewend geraakt om onze omgeving totaal naar ons gemak in te richten. Particulieren bewust maken van de gevolgen en ervan overtuigen meer groen in hun tuin aan te brengen is wat ons te doen staat.’
Operatie Steenbreek wil Nederland graag vergroenen, te beginnen bij onze eigen tuinen. Heel veel tuinen in Nederland zijn volledig betegeld. Zonde en heel slecht voor het milieu. Hemelafwatering wordt een probleem (hoosbuien), de bijen, vogels en vlinders vinden geen groen en .. tja.. voor jezelf is groen ook echt veeeeeel beter.
Je hoeft echt geen groene vingers of heel veel tijd of geld te hebben om te tuinieren. Er zijn veel professionals, enthousiastelingen, projecten en initiatieven in stad en dorp. Zij kunnen je voorbeelden laten zien, kennis en ervaringen met je delen en je helpen om je tuin (groen)er te maken en toch nog onderhoudsvriendelijk.
Enkele Tips om zelf aan de slag te gaan:
– Vang regenwater op
– Haal zoveel mogelijk tegels uit je tuin
– Ga moestuinieren
– Kies makkelijke planten
– Trek dieren naar je tuin
– Maak je dak groen
Voor meer info:
http://www.operatiesteenbreek.nl
https://www.ivn.nl/operatie-steenbreek
Auteur: Wout Veldstra, voorzitter Operatie Steenbreek
Wat doe je tegen buxusmot?
Wat doe je tegen buxusmot?
De buxus is een erg geliefde plant bij heel wat tuiniers en tuinarchitecten. Dat is te merken aan de hoeveelheid buxussen in de tuinen in België en Nederland. Veel buxusplanten betekent het ideale buffet voor de buxusmot, want de rupsen van deze mot zijn in staat om op korte tijd alle buxusplanten aan te tasten. Hierdoor is het lastig om een mooie gezonde haag te behouden.
Hoe herken je buxusmot?
De buxusmot is afkomstig uit Azië en kwam vermoedelijk naar Europa via geïmporteerde buxusplanten. De vlinders verschijnen in april en mei, de vleugels zijn wit met een donkerbruine rand. Ze leven ongeveer acht dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes (eispiegels) af op de onderkant van het blad van hun favoriete waardplant.
De jonge rupsen zijn vuilgeel en krijgen bruine lengtestrepen. Volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zijn zo’n 4 cm groot, ze hebben nu zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. De rupsen verpoppen tot een felgroene pop met donkere strepen en vlekken. Ze verkleurt crèmekleurig bruin naarmate de volwassen vorm zich binnenin de cocon ontwikkelt. Het lastige is dat de buxusmot zich meerdere keren per jaar voortplant en overwintert als jonge rups. Gedurende het hele groeiseizoen zijn er dus rupsen aanwezig die de buxus volledig kaal kunnen eten.
Wat kun je doen tegen buxusmot?
Preventief, curatief en biologisch bestrijden behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn er inmiddels gekweekte buxussoorten die resistent zijn tegen de buxusschimmel en de buxusmot.
Lees meer op: https://www.velt.nu/buxusmot en Nieuwe Resistente Buxus plant – Buxus Dokter (buxus-dokter.nl)
(C) Foto: Friedrich Böhringer (Wikimedia)
Bronnen: www.knnv.nl
Terrashaard Cube van Höfats brengt vuur in je leven
Als het weer het toelaat, blijven we het liefst de hele avond van de tuin genieten. Desalniettemin kan het ’s avonds behoorlijk afkoelen. Met de terrashaarden van Höfats zit u er de hele avond warmpjes bij. Niet alleen zorgen ze voor behaaglijke warmte, ook voorzien ze uw tuin van meer sfeer, zodat het er zeker in het donker nog beter toeven is.
De Höfats haarden staan bekend om hun uitmuntende design. Ze zijn hierdoor niet alleen een lust voor het oog, maar ook erg praktisch in gebruik. Deze luxe vuurkorf is van alle gemakken voorzien. De binnenkant van de korf heeft een speciale vuurschaal die meedraait wanneer je de korf omdraait. Zo doof je eenvoudig het vuur, maar blijven asresten en eventuele houtblokken gewoon in de korf liggen. Gebruik wel hittebestendige handschoenen wanneer je de korf omdraait, deze kan namelijk heel heet worden!
Bij Höfats zijn ze dol op design. Dit jonge bedrijf zet alles op alles om functionele en mooie producten op de markt te brengen. Van barbecues tot tuinhaarden: Höfats maakt je tuin net even wat mooier.
Reddot design award winner 2018
bestellen kan via www.fonq.nl
HELP de Wilde Bij overleven!
In Nederland dreigt de helft van alle soorten wilde bijen te verdwijnen. 188 van de 358 soorten staan op de rode lijst met bedreigde soorten. Ook veel soorten zweefvliegen gaan in aantallen achteruit. Hoe komt dat, waarom is het een probleem en wat kunnen we daaraan doen?
Verschillende wensen
Dat zoveel soorten bijen dreigen te verdwijnen, komt onder andere doordat ze niet genoeg voedsel en nestgelegenheid kunnen vinden. Naast verschillende nesteisen hebben ze vaak ook zo hun voorkeuren voor bepaalde bloemen. En omgekeerd hebben verschillende bloemen verschillende typen bestuivers nodig. Wilde soorten zijn daarin vaak effectiever dan honingbijen. Veel wilde bijen vliegen bovendien niet verder dan 150 tot 500 meter tussen hun voedsel en nestgelegenheid. Dat betekent dat beide op korte afstand van elkaar aanwezig moeten zijn. Dat is nu vaak niet het geval. Daarnaast spelen het gebruik van insecticiden en klimaatverandering een rol bij de achteruitgang.
Vijf tips:
- Als je bloemen inzaait, gebruik dan inheemse plantensoorten, geen exotische tuinplanten. Want daar kunnen onze bijen vaak geen nectar uit halen.
- Gebruik meerjarige plantensoorten. Die zijn voor bijen waardevoller en hoef je niet elk jaar opnieuw te zaaien.
- Zorg dat je de vegetatie regelmatig maait en het maaisel afvoert, anders verandert je bloemenstrook binnen enkele jaren in een grasmat.
- Maai niet alles tegelijk, zodat insecten altijd nog ergens wat voedsel en dekking overhouden (bijvriendelijk maaien).
- Zorg bijvoorbeeld voor nesteldijkjes. Slechts enkele bijensoorten nestelen in een bijenhotel, de meeste nestelen ondergronds.
Bekijk ook; GO WILD! Top 10 Vaste planten voor bijen en vlinders
Bron; wur.nl
Auteur; Arjen de Groot
Uitgelichte foto; http://www.ivn.nl
https://tuinenstruinen.org/2018/04/09/help-de-wilde-bij-overleven/
Chic Gardens, een luxueus tuinmagazine
Chic Gardens neemt je mee in een wereld van prachtige tuinen, gecreëerd door de beste tuinaannemers en architecten.
Voeg aan al dat groen en vakmanschap ook een flinke dosis lifestyle, design en klasse toe en je weet dat alles wat je nog kunt wensen van een luxueus tuinmagazine, chic gardens precies dat zal zijn.
Met in deze editie ruime aandacht voor: tuinarchitectuur | fashion for gardens | award winning outdoor design | trendkleuren op het terras | wellness- en stadstuinen | inspiratiepark NOA | zwemvijvers en zwembaden | villatuinen | no windows, just views |
Trakteer jezelf met dit inspirerende blad en abonneer je ook op de nieuwsbrief.
Vandaag stond er een tuinbezoek op het programma
Stijlvolle privétuin te Beekbergen
In 2014 ben ik gevraagd een tuinplan te maken, nadat de opdrachtgevers het naast gelegen perceel erbij hadden gekocht. Dit perceel wilden zij bij de tuin betrekken. Aan mij werd de vraag gesteld om de tuin zo te ontwerpen dat het als één geheel oogt en functioneert. Vanaf het ontwerp tot en met de aanleg ben ik betrokken geweest om de opdrachtgevers geheel te ontzorgen. Nu 4 jaar later bezoek ik de opdrachtgevers om de te zien hoe de tuin zich heeft ontwikkeld. Ze zijn zeer tevreden en genieten dagelijks van hun tuin. Ze brengen er veel tijd door en onderhouden de tuin geheel zelfstandig. De tuin is een echte buitenkamer geworden waar je heerlijk kunt eten, zwemmen, relaxen en ook lekker in kunt werken.