De buxus is een erg geliefde plant bij heel wat tuiniers en tuinarchitecten. Dat is te merken aan de hoeveelheid buxussen in de tuinen in België en Nederland. Veel buxusplanten betekent het ideale buffet voor de buxusmot, want de rupsen van deze mot zijn in staat om op korte tijd alle buxusplanten aan te tasten. Hierdoor is het lastig om een mooie gezonde haag te behouden.
De buxusmot is afkomstig uit Azië en kwam vermoedelijk naar Europa via geïmporteerde buxusplanten. De vlinders verschijnen in april en mei, de vleugels zijn wit met een donkerbruine rand. Ze leven ongeveer acht dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes (eispiegels) af op de onderkant van het blad van hun favoriete waardplant.
De jonge rupsen zijn vuilgeel en krijgen bruine lengtestrepen. Volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zijn zo’n 4 cm groot, ze hebben nu zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. De rupsen verpoppen tot een felgroene pop met donkere strepen en vlekken. Ze verkleurt crèmekleurig bruin naarmate de volwassen vorm zich binnenin de cocon ontwikkelt. Het lastige is dat de buxusmot zich meerdere keren per jaar voortplant en overwintert als jonge rups. Gedurende het hele groeiseizoen zijn er dus rupsen aanwezig die de buxus volledig kaal kunnen eten.
Preventief, curatief en biologisch bestrijden behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn er inmiddels gekweekte buxussoorten die resistent zijn tegen de buxusschimmel en de buxusmot.
Lees meer op: https://www.velt.nu/buxusmot en Nieuwe Resistente Buxus plant – Buxus Dokter (buxus-dokter.nl)
(C) Foto: Friedrich Böhringer (Wikimedia)
Bronnen: www.knnv.nl
Neem persoonlijk contact op